wtorek, 19 stycznia 2016

Ryż smażony z szalotką

Świetny dodatek do dań głównych. Inspiracja "W mojej tajskiej kuchni" D. Ładochy








Składniki

100 g ryżu jaśminowego
1 szalotka
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
szczypta cukru palmowego
1 łyżka oleju

 

Przygotowanie

 

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.

W woku rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną w piórka szalotkę, lekko szklimy. Wrzucamy ryż.

Do ryżu wlewamy sos rybny, sojowy i ostrygowy oraz cukier palmowy. Mieszamy dokładnie, tak by ryż był cały pokryty sosem.

Podajemy jako dodatek do dania głównego.

Z dodatkiem ananasa (dodanego do szalotki) i orzechów nerkowca, stanowi świetną, lekką przekąskę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz