Składniki
4 duże marchewki1 por (biała część)
1 pietruszka
1 mały seler
2 ziemniaki
1 łyżeczka masła
1,5 l wrzącej wody
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka przyprawa do fasoli
100 g kaszy pęczak
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie
Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki obieramy i razem z
pokrojonym w piórka porem podsmażamy na rozgrzanym maśle. Zalewamy wrzątkiem,
dodajemy sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę do fasoli,
gotujemy pod przykryciem przez 40 minut.
Do zupy wrzucamy pęczak i gotujemy do jego miękkości. Całość
doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Coś dla mnie, bo kocham pęczak i warzywa....
OdpowiedzUsuńPolecamy ;)
UsuńApetycznie jak zawsze.
OdpowiedzUsuńDziękujemy :D
Usuń