niedziela, 17 stycznia 2016

Zapiekanka naleśnikowa

Prosta, a jakże smaczna zapiekanka. Idealna na obiad.







Składniki

Ciasto:

1 jajko
250 ml mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5-6 łyżek mąki
szczypta soli

Farsz:

1 mała puszka kukurydzy konserwowej
250 g pieczarek
500 g filetów z kurczaka
100 g startej mozzarelli
2 cebule
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz

Sos beszamelowy:

500 ml mleka
4 łyżki masła
3 łyżki mąki
mielona gałka muszkatołowa
cukier
sól
biały pieprz

 

Przygotowanie

 
Mleko dokładnie łączymy z jajkiem, mąką, proszkiem i szczyptą soli. Z przygotowanego ciasta  smażymy naleśniki.

Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki. Filety i cebule  kroimy w kostkę. Całość podsmażamy na maśle, nadmiar płynu odparowujemy, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy i mieszamy ze startym serem oraz z osączoną z zalewy, kukurydzą.

Farsz układamy na uprzednio usmażonych naleśnikach, zawijamy jak krokiety i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Przygotowujemy sos.
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, chwilę razem podsmażamy. Następnie wlewamy (cienkim strumieniem) mleko, cały czas mieszamy i gotujemy do momentu zgęstnienia. Do smaku doprawiamy cukrem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.

Naleśniki zalewamy sosem i zapiekamy 45 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.


2 komentarze: