niedziela, 17 stycznia 2016

Zupa pomidorowa z pieczarkami

Pomidorowa, nie tylko po niedzielnym rosole jest pyszna.







 

Składniki

300 g żołądków drobiowych
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
200 g pieczarek
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
250 ml passaty pomidorowej
2 pomidory z puszki
ulubiony makaron
natka pietruszki
cukier
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Żołądki oczyszczamy, kroimy w paski. Zalewamy wodą, solimy i dodajemy liście oraz ziele angielskie (1,5 l), gotujemy przez 60 min.
Marchew, pietruszkę, seler kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru razem z oczyszczonymi i pokrojonymi pieczarkami. Po chwili wlewamy passatę, wrzucamy pokrojone pomidory. Gotujemy dalej, przez następne 45 min. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Zupę podajemy z ulubionym makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz