Składniki
Ciasto:1 jajko
250 ml mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5-6 łyżek mąki
szczypta soli
Farsz:
1 mała puszka kukurydzy konserwowej
250 g pieczarek
500 g filetów z kurczaka
100 g startej mozzarelli
2 cebule
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz
Sos beszamelowy:
500 ml mleka
4 łyżki masła
3 łyżki mąki
mielona gałka muszkatołowa
cukier
sól
biały pieprz
Przygotowanie
Mleko dokładnie łączymy z jajkiem, mąką, proszkiem i
szczyptą soli. Z przygotowanego ciasta
smażymy naleśniki.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki. Filety i
cebule kroimy w kostkę. Całość
podsmażamy na maśle, nadmiar płynu odparowujemy, całość doprawiamy do smaku
solą i pieprzem. Studzimy i mieszamy ze startym serem oraz z osączoną z zalewy,
kukurydzą.
Farsz układamy na uprzednio usmażonych naleśnikach, zawijamy
jak krokiety i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Przygotowujemy sos.
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, chwilę razem
podsmażamy. Następnie wlewamy (cienkim strumieniem) mleko, cały czas mieszamy i
gotujemy do momentu zgęstnienia. Do smaku doprawiamy cukrem, gałką
muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Naleśniki zalewamy sosem i zapiekamy 45 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Naleśniki zalewamy sosem i zapiekamy 45 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Lubię naleśniki z farszem,mniam.
OdpowiedzUsuńMy również. Pozdrawiamy :D
Usuń