Kalmary w cieście piwnym
Zamiast chipsów polecamy kalmary z dipem czosnkowym.
Składniki
-
500 g
mrożonych sparzonych kalmarów
-
150 g mąki
-
szklanka
jasnego piwa
-
białka z
2 jaj
-
olej do
głębokiego smażenia
-
łyżka
oliwy z oliwek
-
cytryna
-
koperek
-
sól
-
świeżo
zmielony pieprz
Przygotowanie
Wymieszałem przesiana mąkę z piwem, łyżką oliwy, solą i szczyptą
pieprzu. Odstawiłem ciasto na 30 minut. Mrożone kalmary rozmroziłem,
opłukałem, osuszyłem. Skropiłem sokiem z cytryny. Przed smażeniem
kalmarów ubiłem pianę z białek, dodałem do ciasta i delikatnie
wymieszałem. Pierścienie kalmarów zanurzałem w przygotowanym cieście,
wkładałem na gorący olej i smażyłem na złoty kolor z obu stron.
Osączyłem na papierowym ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu.
Posypałem koperkiem.
Podałem z dipem czosnkowym i cząstkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz