sobota, 16 stycznia 2016

Kalmary w cieście piwnym

Zamiast chipsów polecamy kalmary z dipem czosnkowym. 








Składniki

  • 500 g mrożonych sparzonych kalmarów
  • 150 g mąki
  • szklanka jasnego piwa
  • białka z 2 jaj
  • olej do głębokiego smażenia
  • łyżka oliwy z oliwek
  • cytryna
  • koperek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

     

    Przygotowanie

      Wymieszałem przesiana mąkę z piwem, łyżką oliwy, solą i szczyptą pieprzu. Odstawiłem ciasto na 30 minut. Mrożone kalmary rozmroziłem, opłukałem, osuszyłem. Skropiłem sokiem z cytryny. Przed smażeniem kalmarów ubiłem pianę z białek, dodałem do ciasta i delikatnie wymieszałem. Pierścienie kalmarów zanurzałem w przygotowanym cieście, wkładałem na gorący olej i smażyłem na złoty kolor z obu stron. Osączyłem na papierowym ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Posypałem koperkiem.
    Podałem z dipem czosnkowym i cząstkami cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz