Sałatka ziemniaczano-kaparowa
Wersja sałatki ziemniaczanej o bardzo wyrazistym smaku. Połączenie
korniszonów, kaparów, sosu na bazie musztardy daje właśnie taki efekt.
Składniki
-
1 kg
niedużych ziemniaków
-
sól
-
Sos : 1
ząbek czosnku
-
3 łyżki
bulionu warzywnego
-
sok z
połowy cytryny
-
2 łyżki
musztardy
-
1 łyżka
miodu
-
100 ml
oliwy extra vergine
-
3 łyżki
kaparów
-
5
korniszonów z chili
-
1
średnia cebula
-
pęczek
koperku
-
pęczek
natki pietruszki
Przygotowanie
Ziemniaki ugotowałem w mundurkach, wystudziłem. Przygotowałem sos
: czosnek przecisnąłem przez praskę, połączyłem z sokiem z cytryny,
bulionem warzywnym, musztardą i miodem. Mieszałem z powoli wlewaną
oliwą. Gdy sos zgęstniał dodałem opłukane i osączone kapary, korniszony
pokrojone w kostkę, szalotki w plasterki, a cebulę w drobną kosteczkę.
Dorzuciłem posiekany koperek i natkę. Jeszcze ciepłe ziemniaki obrałem,
pokroiłem w cząstki, wrzuciłem do sosu. Wstawiłem do lodówki, aby smaki
się ładnie połączyły.
fajna! lubię ziemniaczane sałatki
OdpowiedzUsuńDziękujemy :D Bardzo fajne połączenia <3
UsuńPyry i kapary :D. Pycha !. Buziaki )*
OdpowiedzUsuńSuper połączenie :) Musi być pyszna.
OdpowiedzUsuń