Sałatka ziemniaczano-kaparowa
Wersja sałatki  ziemniaczanej o bardzo wyrazistym  smaku. Połączenie  
korniszonów, kaparów, sosu na bazie musztardy daje właśnie taki efekt. 
Składniki
- 
                        
                                                                1 kg  
niedużych ziemniaków                                                    
                    
- 
                        
                                                                sól                                                    
                    
- 
                        
                                                                Sos : 1 
ząbek czosnku                                                    
                    
- 
                        
                                                                3 łyżki 
bulionu warzywnego                                                    
                    
- 
                        
                                                                sok z 
połowy cytryny                                                    
                    
- 
                        
                                                                2 łyżki 
musztardy                                                    
                    
- 
                        
                                                                1 łyżka 
miodu                                                    
                    
- 
                        
                                                                100 ml 
oliwy extra vergine                                                    
                    
- 
                        
                                                                3 łyżki 
kaparów                                                    
                    
- 
                        
                                                                5 
korniszonów z chili                                                    
                    
- 
                        
                                                                1 
średnia cebula                                                    
                    
- 
                        
                                                                pęczek 
koperku                                                    
                    
- 
                        
                                                                pęczek 
natki pietruszki                                                      
 
 
 
Przygotowanie
 Ziemniaki ugotowałem w mundurkach, wystudziłem. Przygotowałem sos
 : czosnek przecisnąłem przez praskę, połączyłem z sokiem z cytryny, 
bulionem warzywnym, musztardą i miodem. Mieszałem z powoli wlewaną 
oliwą. Gdy sos zgęstniał dodałem opłukane i osączone kapary, korniszony 
pokrojone w kostkę, szalotki w plasterki, a cebulę w drobną kosteczkę. 
Dorzuciłem posiekany koperek i natkę. Jeszcze ciepłe ziemniaki obrałem, 
pokroiłem w  cząstki, wrzuciłem do sosu. Wstawiłem do lodówki, aby smaki
 się ładnie połączyły.
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
fajna! lubię ziemniaczane sałatki
OdpowiedzUsuńDziękujemy :D Bardzo fajne połączenia <3
UsuńPyry i kapary :D. Pycha !. Buziaki )*
OdpowiedzUsuńSuper połączenie :) Musi być pyszna.
OdpowiedzUsuń