piątek, 4 grudnia 2015

Sałatka ziemniaczano-kaparowa

Wersja sałatki ziemniaczanej o bardzo wyrazistym smaku. Połączenie korniszonów, kaparów, sosu na bazie musztardy daje właśnie taki efekt. 








Składniki

  • 1 kg niedużych ziemniaków
  • sól
  • Sos : 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki bulionu warzywnego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml oliwy extra vergine
  • 3 łyżki kaparów
  • 5 korniszonów z chili
  • 1 średnia cebula
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki  

     

     

    Przygotowanie

    Ziemniaki ugotowałem w mundurkach, wystudziłem. Przygotowałem sos : czosnek przecisnąłem przez praskę, połączyłem z sokiem z cytryny, bulionem warzywnym, musztardą i miodem. Mieszałem z powoli wlewaną oliwą. Gdy sos zgęstniał dodałem opłukane i osączone kapary, korniszony pokrojone w kostkę, szalotki w plasterki, a cebulę w drobną kosteczkę. Dorzuciłem posiekany koperek i natkę. Jeszcze ciepłe ziemniaki obrałem, pokroiłem w cząstki, wrzuciłem do sosu. Wstawiłem do lodówki, aby smaki się ładnie połączyły.

4 komentarze: