Smaczne i proste połączenie śledzi i buraków. Idealnie nada się na spotkanie rodzinne lub z przyjaciółmi.
Składniki
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 4 średniej wielkości buraki
- 2 duże cebule
- 400 g matiasów
- 5 kopiastych łyżek majonezu
- 2 jajka
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- pieprz czarny mielony
Przygotowanie
Ziemniaki ugotowałem w mundurkach, ostudziłem, obrałem i pokroiłem w kostkę. Buraki owinąłem w folię aluminiową wstawiłem na 90 min do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Ostudziłem i również pokroiłem w kostkę. Cebulę pokroiłem w kostkę. Jajka ugotowałem na twardo, białka drobno posiekałem, żółtka rozkruszyłem. Filety śledziowe opłukałem i pokroiłem w większą kostkę, wymieszałem z tymiankiem, oprószyłem pieprzem. Majonez wymieszałem z bazylią. Warstwami układałem ziemniaki, buraki, śledzie, cebulę i majonez. Wierzch sałatki udekorowałem białkiem, żółtkiem i burakami.

Cuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuudo!
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuń