Składniki
50 g ryżu200 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
2 łyżki posiekanego koperku
3 ząbki czosnku
1 cebula
maggi
1/2 główki kapusty średniej wielkości
2 łyżki cukru
600 ml passaty pomidorowej
2 łyżki świeżego tymianku
70 g sera żółtego (najlepiej w plastrach)
sól, pieprz
Przygotowanie
Ryż gotujemy na sypko.
Mięso mielone mieszamy z posiekaną cebulą, przeciśniętym
przez praskę czosnkiem (2 szt) i posiekanym koperkiem. Do smaku doprawiamy
solą, pieprzem i maggi.
Kapustę obgotowujemy w posłodzonym cukrem wrzątku ( do
miękkości liści). Ostudzamy i wyjmujemy wewnętrzne liście.
Passatę miksujemy z tymiankiem i ząbkiem czosnku. Do smaku
doprawiamy solą i pieprzem.
Do kapusty przekładamy farsz mięsny, na wierzch układamy
plastry sera żółtego, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wlewamy sos
pomidorowy, pieczemy pod przykryciem 60 min w temperaturze 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz