piątek, 23 października 2015

Zapiekana kapusta z mięsnym farszem

To takie szybkie danie przypominające gołąbki.
















Składniki

50 g ryżu
200 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
2 łyżki posiekanego koperku
3 ząbki czosnku
1 cebula
maggi
1/2 główki kapusty średniej wielkości
2 łyżki cukru
600 ml passaty pomidorowej
2 łyżki świeżego tymianku
70 g sera żółtego (najlepiej w plastrach)
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Ryż gotujemy na sypko.
Mięso mielone mieszamy z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 szt) i posiekanym koperkiem. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i maggi.
Kapustę obgotowujemy w posłodzonym cukrem wrzątku ( do miękkości liści). Ostudzamy i wyjmujemy wewnętrzne liście.
Passatę miksujemy z tymiankiem i ząbkiem czosnku. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Do kapusty przekładamy farsz mięsny, na wierzch układamy plastry sera żółtego, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wlewamy sos pomidorowy, pieczemy pod przykryciem 60 min w temperaturze 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz