Składniki
250 g makaronu łazanki (u nas Lubella)1/2 średniej wielkości główki kapusty
300 g boczku surowego
300 g borowików szlachetnych lub innych, świeżych
1 cebula
1 łyżeczka klarowanego masła
100 ml bulionu warzywnego
1 łyżka smalcu
sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.
Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy poszatkowaną
kapustę, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości. W razie
potrzeby odparowujemy z nadmiaru płynu.
Boczek kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym smalcu, na
rumianu, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Grzyby oczyszczamy, obgotowujemy we wrzątku przez kilka
minut. Odsączamy, dodajemy do kapusty razem z boczkiem i makaronem. Ponownie
wstawiamy na palnik, podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz