piątek, 23 października 2015

Łazanki z kapustą i grzybami

Boskie połączenie klasyki z najlepszymi na świecie borowikami szlachetnymi. Oczywiście, można użyć innych grzybów, będą równie pyszne <3














Składniki

250 g makaronu łazanki (u nas Lubella)
1/2 średniej wielkości główki kapusty
300 g boczku surowego
300 g borowików szlachetnych lub innych, świeżych
1 cebula
1 łyżeczka klarowanego masła
100 ml bulionu warzywnego
1 łyżka smalcu
sól, pieprz

Przygotowanie

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.
Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy poszatkowaną kapustę, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby odparowujemy z nadmiaru płynu.
Boczek kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym smalcu, na rumianu, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Grzyby oczyszczamy, obgotowujemy we wrzątku przez kilka minut. Odsączamy, dodajemy do kapusty razem z boczkiem i makaronem. Ponownie wstawiamy na palnik, podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz