piątek, 23 października 2015

Śledzie z żurawiną i rodzynkami

Przepis dla lubiących śledzie na słodko.

















Składniki

  • 500 g płatów śledziowych matiasów
  • 3 duże czerwone cebule
  • pół szklanki żurawiny
  • pół szklanki rodzynek
  • 300 ml pomidorowej passaty
  • pół łyżeczki tabasco
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

    Przygotowanie

      Śledzie włożyłem do miski, zalałem wodą i moczyłem 2 godziny.
    Po wciągnięciu z wody, osuszyłem i pokroiłem na nieduże kawałki.
    Rodzynki i żurawinę zalałem gorącą wodą i zostawiłem na około 20 minut,
    odcedziłem na sicie.
    Cebulę obrałem, pokroiłem w talarki. Na patelni rozgrzałem olej, wrzuciłem cebulę i ją zeszkliłem. Dodałem odcedzone rodzynki, żurawinę, tabasco. Wszystko razem dusiłem 2 minuty, wlałem passatę, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Gotowałem razem jeszcze 2 – 3 minuty, sos powinien być dosyć gęsty.
    Śledzie wyłożyłem do salaterki, przekładając gorącym sosem.
    Zostawiłem do wystygnięcia, po czym wstawiłem do lodówki.

1 komentarz:

  1. Sprawdziłem. Ów przepis. Znakomity. Dodałem przyprawy kuchni włoskiej i trochę więcej soku z cytryny.

    OdpowiedzUsuń