Przepis dla lubiących śledzie na słodko.
Składniki
- 500 g płatów śledziowych matiasów
- 3 duże czerwone cebule
- pół szklanki żurawiny
- pół szklanki rodzynek
- 300 ml pomidorowej passaty
- pół łyżeczki tabasco
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie
Śledzie włożyłem do miski, zalałem wodą i moczyłem 2 godziny.
Po wciągnięciu z wody, osuszyłem i pokroiłem na nieduże kawałki.
Rodzynki i żurawinę zalałem gorącą wodą i zostawiłem na około 20 minut,
odcedziłem na sicie.
Cebulę obrałem, pokroiłem w talarki. Na patelni rozgrzałem olej,
wrzuciłem cebulę i ją zeszkliłem. Dodałem odcedzone rodzynki, żurawinę,
tabasco. Wszystko razem dusiłem 2 minuty, wlałem passatę, doprawiłem do
smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Gotowałem razem jeszcze
2 – 3 minuty, sos powinien być dosyć gęsty.
Śledzie wyłożyłem do salaterki, przekładając gorącym sosem.
Zostawiłem do wystygnięcia, po czym wstawiłem do lodówki.
Sprawdziłem. Ów przepis. Znakomity. Dodałem przyprawy kuchni włoskiej i trochę więcej soku z cytryny.
OdpowiedzUsuń