czwartek, 22 października 2015

Czerwona kapusta z kasztanami

Doskonały dodatek do potraw z dziczyzny i drobiu.

















Składniki

  • mała główka czerwonej kapusty (około 750 g)
  • cebula
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia
  • 200 ml czerwonego wina
  • 250 ml rosołu
  • mały ziemniak
  • liść laurowy
  • kawałek skórki słoniny
  • pół łyżeczki świeżo posiekanego koperku
  • pół łyżeczki kminku
  • 500 g jadalnych kasztanów
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka soku z cytryny

    Przygotowanie

      Kapustę umyłem, poszatkowałem cienko bez grubych nerwów liściowych. Cebulę pokroiłem w kostkę, na małym ogniu zeszkliłem na tłuszczu. Do cebuli dodałem kapustę, dusiłem 15 minut. Podlałem winem i rosołem. Dodałem pokrojony surowy ziemniak. Wszystko dokładnie wymieszałem. Do kapusty dodałem skórkę słoniny, listek laurowy, koper i kminek. Dusiłem wszystko pod przykryciem godzinę i 15 minut.
    W tym samym czasie kasztany naciąłem na wierzchu na krzyż. Gotowałem je w posolonej wodzie ok. 30 minut, następnie odcedziłem i jeszcze ciepłe obrałem z łupinek i brązowej skórki. 10 minut przed końcem gotowania kapusty wyjąłem słoninę i listek laurowy. Doprawiłem kapustę octem, solą i pieprzem. Na patelni ostrożnie rozpuściłem cukier. Kasztany na patelni obtoczyłem w karmelu. Skropiłem sokiem z cytryny, lekko posoliłem. Kapustę podałem z kasztanami.

2 komentarze: