Doskonały dodatek do potraw z dziczyzny i drobiu.
Składniki
- mała główka czerwonej kapusty (około 750 g)
- cebula
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia
- 200 ml czerwonego wina
- 250 ml rosołu
- mały ziemniak
- liść laurowy
- kawałek skórki słoniny
- pół łyżeczki świeżo posiekanego koperku
- pół łyżeczki kminku
- 500 g jadalnych kasztanów
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- sól
- pieprz
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie
Kapustę umyłem, poszatkowałem cienko bez grubych nerwów
liściowych. Cebulę pokroiłem w kostkę, na małym ogniu zeszkliłem na
tłuszczu. Do cebuli dodałem kapustę, dusiłem 15 minut. Podlałem winem i
rosołem. Dodałem pokrojony surowy ziemniak. Wszystko dokładnie
wymieszałem. Do kapusty dodałem skórkę słoniny, listek laurowy, koper i
kminek. Dusiłem wszystko pod przykryciem godzinę i 15 minut.
W tym samym czasie kasztany naciąłem na wierzchu na krzyż. Gotowałem je w
posolonej wodzie ok. 30 minut, następnie odcedziłem i jeszcze ciepłe
obrałem z łupinek i brązowej skórki. 10 minut przed końcem gotowania
kapusty wyjąłem słoninę i listek laurowy. Doprawiłem kapustę octem, solą
i pieprzem. Na patelni ostrożnie rozpuściłem cukier. Kasztany na
patelni obtoczyłem w karmelu. Skropiłem sokiem z cytryny, lekko
posoliłem. Kapustę podałem z kasztanami.
Z kasztanami mówisz...? Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńPolecamy ;)
Usuń