Składniki
250 g spätzli lub klusek lanych2 cebule
1 ząbek czosnku
500 ml bulionu wołowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka masła
1 por
250 ml mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 jajko
4 łyżki posiekanego koperku
szczypiorek
sól, pieprz
Przygotowanie
Spätzle gotujemy w osolonym wrzątku, przelewamy zimną wodą,
odcedzamy.
Cebule i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na rozgrzanym
maśle ( większym rondelku). Zalewamy gorącym bulionem i zagotowujemy. Następnie
zestawiamy z ognia, miksujemy na gładko i dodajemy posiekanego pora, wstawiamy
z powrotem na palnik i dusimy na wolnym ogniu.
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, posiekanym koperkiem, do
smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanej masy lepimy malutkie
pulpeciki i wrzucamy do sosu. Dusimy do momentu, kiedy pulpeciki ugotują się.
Mąkę rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy do sosu, lekko zagęszczając go. Do
sosu wrzucamy spätzle, posiekany szczypiorek i dokładnie (lekko) mieszamy.
Podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz