poniedziałek, 26 października 2015

Spätzle z pulpecikami w sosie

Pomysł na szybkie i smaczne danie.
















Składniki

250 g spätzli lub klusek lanych
2 cebule
1 ząbek czosnku
500 ml bulionu wołowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka masła
1 por
250 ml mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 jajko
4 łyżki posiekanego koperku
szczypiorek
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Spätzle gotujemy w osolonym wrzątku, przelewamy zimną wodą, odcedzamy.
Cebule i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na rozgrzanym maśle ( większym rondelku). Zalewamy gorącym bulionem i zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia, miksujemy na gładko i dodajemy posiekanego pora, wstawiamy z powrotem na palnik i dusimy na wolnym ogniu.
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, posiekanym koperkiem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanej masy lepimy malutkie pulpeciki i wrzucamy do sosu. Dusimy do momentu, kiedy pulpeciki ugotują się. Mąkę rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy do sosu, lekko zagęszczając go. Do sosu wrzucamy spätzle, posiekany szczypiorek i dokładnie (lekko) mieszamy. Podajemy na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz