wtorek, 27 października 2015

Drobiowe roladki z wędzoną newellą

Nasza propozycja na pyszne, dietetyczne danie. Odkryciem okazała się wędzona newella. Jest to produkt niskokaloryczny, otrzymywany z białka jaj. Polecana dla osób z nietolerancją glutenu i skazą białkową, jak i dla diabetyków. Lekki delikatny smak w połączeniu z drobiem, ulubionym serem kozim w towarzystwie mieszanki sałat (polecamy tą z radicchio, o lekko orzechowym smaku), skropionym słodko kwaśnym dressingiem.





Składniki

4 filety z udek kurczaka
1 opakowanie wędzonej newelli (200 g)
150 g koziego sera (roladka)
mieszanka sałat
garść pestek dyni
Marynata:
50 ml oliwy z suszonych pomidorów
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1 ząbek czosnku
Dressing:
70 ml oliwy z oliwek
50 ml miodu
1 łyżeczka musztardy dijon
20 ml octu z białego wina

Przygotowanie


Filety z udek marynujemy 2 godziny w oliwie wymieszanej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Następnie wyciągamy, rozbijamy, na brzeg każdego filetu kładziemy ¼ opakowania newelli. Roladki zawijamy i smażymy na rozgrzanej patelni do grillowania. W tym czasie mieszankę sałat układamy na talerze, ser kozi kroimy na plasterki. Przygotowujemy dressing:
Oliwę, ocet, miód i musztardę mieszamy do połączenia wszystkich składników. Skrapiamy nim sałatę. Pestki z dyni prażymy na suchej patelni.
Roladki kroimy na plasterki i układamy na talerze, raz plasterek kurczaka, raz koziego sera. Całość posypujemy uprażonymi pestkami dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz