środa, 28 października 2015

Pierogi z serem i szarą renetą

Pierogi palce lizać!

















Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • jajko
  • szklanka gorącej wody
  • Farsz:
  • 250 g chudego sera białego
  • 2 szare renety
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu 

    Przygotowanie

  • W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie ,przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy ,ponownie robimy w cieście dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka..
    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy cukier ,wrzucamy starte jabłka ,smażymy około 30 min. Dodajemy startą skórkę cytrynową ,cynamon ,po czym dokładnie mieszamy, w razie potrzeby odparowujemy z nadmiaru soku.
    Ser biały rozdrabniamy widelcem, mieszamy z jabłkami.
    Na każdy kawałek ciasta umieszczamy farsz serowo-jabłkowy, zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 min od wypłynięcia. Podajemy z roztopionym masłem lub gęstą śmietaną.

1 komentarz:

  1. jaki wspaniały przepis na pierogi :) nigdy nie jadłam takich, nawet nie wiedziałam, że można dodać jabłka :D

    OdpowiedzUsuń