W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy
gorącą wodę. Delikatnie ,przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już
mąkę z wodą wyrobimy ,ponownie robimy w cieście dołek ,wsypujemy odrobinę mąki
i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione
ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka..
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W
garnku rozpuszczamy cukier ,wrzucamy starte jabłka ,smażymy około 30 min.
Dodajemy startą skórkę cytrynową ,cynamon ,po czym dokładnie mieszamy, w razie
potrzeby odparowujemy z nadmiaru soku.
Ser biały rozdrabniamy widelcem, mieszamy z jabłkami.
Na każdy kawałek ciasta umieszczamy farsz serowo-jabłkowy,
zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 min od wypłynięcia. Podajemy z
roztopionym masłem lub gęstą śmietaną.
jaki wspaniały przepis na pierogi :) nigdy nie jadłam takich, nawet nie wiedziałam, że można dodać jabłka :D
OdpowiedzUsuń