Kiwi od zawsze kojarzy się nam z tropikiem...od jakiegoś czasu popularne wśród polskich działkowców, cieszy się tzw. nazwą "mini kiwi". Konfitura z tych owoców jest rewelacyjna w smaku, niesie ze sobą słodycz i lekką nutę cytrusowego orzeźwienia.
Składniki
- kiwi ogrodowe
- sok z cytryny
- cukier
Przygotowanie
cukier ( dodajemy tyle ile uznamy, jeśli chcemy słodką konfiturę tym więcej ) oraz sok z cytryny. Po wystygnięciu lekko zmiksowałem, przełożyłem ponownie do garnka i podgrzałem.
Gorącą konfiturę przełożyłem do umytych i sparzonych wrzątkiem słoików. Mocno zakręciłem i odstawiłem do góry dnem. Pokrywki muszą być również wyparzone i osuszone.
Profilaktycznie następnego dnia pasteryzowałem jeszcze we wrzącej wodzie ok. 20 minut.
To może i ja się skuszę, bo właśnie uzbierałam go sporo.
OdpowiedzUsuńMam gliniane naczynie i w nim będę go smażyć w piekarniku.
Pysznie. Teraz robimy z białego winogrona ;) Pozdrawiamy ;)
UsuńFajny pomysł na konfiturę,ja niestety nie posiadam drzewka z takimi owocami...
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;) Zawsze można kupić zwykłe kiwi ;)
Usuń