czwartek, 29 października 2015

Konfitura z ogrodowych kiwi








Kiwi od zawsze kojarzy się nam z tropikiem...od jakiegoś czasu popularne wśród polskich działkowców, cieszy się tzw. nazwą "mini kiwi". Konfitura z tych owoców jest rewelacyjna w smaku, niesie ze sobą słodycz i lekką nutę cytrusowego orzeźwienia.










Składniki

  • kiwi ogrodowe
  • sok z cytryny
  • cukier

    Przygotowanie

      Kiwi po umyciu odszypułkowałem z obu stron. Wsypałem do żeliwnego garnka o grubym dnie. Skropiłem obficie sokiem z cytryny. Wysmażałem na małym ogniu do czasu odparowania płynu i uzyskania konsystencji powideł. Dodałem pod koniec do smaku
    cukier ( dodajemy tyle ile uznamy, jeśli chcemy słodką konfiturę tym więcej ) oraz sok z cytryny. Po wystygnięciu lekko zmiksowałem, przełożyłem ponownie do garnka i podgrzałem.
    Gorącą konfiturę przełożyłem do umytych i sparzonych wrzątkiem słoików. Mocno zakręciłem i odstawiłem do góry dnem. Pokrywki muszą być również wyparzone i osuszone.
    Profilaktycznie następnego dnia pasteryzowałem jeszcze we wrzącej wodzie ok. 20 minut.

4 komentarze:

  1. To może i ja się skuszę, bo właśnie uzbierałam go sporo.
    Mam gliniane naczynie i w nim będę go smażyć w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie. Teraz robimy z białego winogrona ;) Pozdrawiamy ;)

      Usuń
  2. Fajny pomysł na konfiturę,ja niestety nie posiadam drzewka z takimi owocami...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy ;) Zawsze można kupić zwykłe kiwi ;)

      Usuń