czwartek, 18 czerwca 2015

Zrazy drobiowe pieczone w porach

Lubisz mięso drobiowe, por nie obcy Tobie ? To zatem danie dla Ciebie !
















Składniki

  • podwójna pierś kurczaka
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 dymki
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka musztardy
  • kilka plasterków wędzonego bekonu
  • 1 łyżka mąki
  • 4 pory
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • 250 ml śmietany 18 %

    Przygotowanie

      Mięso opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na płaty i lekko rozbiłem. Doprawiłem solą i pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny. Przykryłem i odstawiłem na 30 minut do lodówki.
    Dymkę i natkę drobno pokroiłem ,wymieszałem. Każdy płat mięsa posmarowałem musztardą, posypałem mieszaniną natki i dymki, przykryłem plasterkami boczku, zawinąłem i spiąłem wykałaczkami, lekko oprószyłem mąką . Pory umyłem, osuszyłem , białe części przeciąłem wzdłuż na połówki i wyłożyłem nimi posmarowaną masłem żaroodporną formę.
    Na porach ułożyłem mięso , skropiłem bulionem doprawiłem gałką muszkatołową i pieprzem. Na każdym zrazie położyłem mały kawałek masła, zapiekałem godzinę w temperaturze 190 stopni C (pod przykryciem) . Śmietanę wymieszałem z żółtkiem, solą i białym pieprzem, polałem mięso i zapiekałem jeszcze 10 minut.

4 komentarze:

  1. Hi,hi,hi, widzę, że u Ciebie to samo co u mnie, tylko z innego stworzonka ;). Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, tak to danie zdecydowanie dla mnie...;-)

    OdpowiedzUsuń