Lubisz mięso drobiowe, por nie obcy Tobie ? To zatem danie dla Ciebie !
Składniki
- podwójna pierś kurczaka
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- 2 dymki
- natka pietruszki
- 1 łyżka musztardy
- kilka plasterków wędzonego bekonu
- 1 łyżka mąki
- 4 pory
- 200 ml bulionu drobiowego
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki masła
- 1 żółtko
- 250 ml śmietany 18 %
Przygotowanie
Mięso opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na płaty i lekko rozbiłem.
Doprawiłem solą i pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny. Przykryłem i
odstawiłem na 30 minut do lodówki.
Dymkę i natkę drobno pokroiłem ,wymieszałem. Każdy płat mięsa
posmarowałem musztardą, posypałem mieszaniną natki i dymki, przykryłem
plasterkami boczku, zawinąłem i spiąłem wykałaczkami, lekko oprószyłem
mąką . Pory umyłem, osuszyłem , białe części przeciąłem wzdłuż na
połówki i wyłożyłem nimi posmarowaną masłem żaroodporną formę.
Na porach ułożyłem mięso , skropiłem bulionem doprawiłem gałką
muszkatołową i pieprzem. Na każdym zrazie położyłem mały kawałek masła,
zapiekałem godzinę w temperaturze 190 stopni C (pod przykryciem) . Śmietanę wymieszałem z
żółtkiem, solą i białym pieprzem, polałem mięso i zapiekałem jeszcze 10
minut.
Hi,hi,hi, widzę, że u Ciebie to samo co u mnie, tylko z innego stworzonka ;). Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńO jakie fajne danie, zapisuję :)
OdpowiedzUsuńale ładnie rumiane! mniam:)
OdpowiedzUsuńTak, tak to danie zdecydowanie dla mnie...;-)
OdpowiedzUsuń