środa, 17 czerwca 2015

Kompot z czereśni dla dorosłych

Dzięki spirytusowi czereśnie nie tracą swojego koloru. Grenadyna wzbogaca smak i potęguje czerwień kompotu.













Składniki

czereśnie
1 łyżka grenadyny (na słoik 500 ml)
2 łyżki spirytusu (na słoik 500 ml)
1 łyżka cukru (na słoik 500 ml)

Przygotowanie

 
Czereśnie myjemy i przekładamy do słoików. My zazwyczaj układamy owoce do ¾ wysokości słoika. Do każdego słoika (u nas 500 ml, przy większym automatycznie zwiększamy proporcje) wlewamy 1 łyżkę grenadyny i 2 łyżki spirytusu, zasypujemy cukrem. Całość zalewamy gorącą wodą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 25 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz