czwartek, 18 czerwca 2015

Bagietka z kurczakiem i sosem mango

Nasza propozycja na domowy fast food. Lubimy wiedzieć co jemy i z jakiej jakości produktów zrobione są nasze dania.















Składniki

200 g filetu z kurczaka
250 ml mleka
100 g mąki
1 jako
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
pieprz, sól
olej słonecznikowy do smażenia
1 średniej wielkości mango
4 łyżki majonezu
kilka kropli tabasco (wg uznania)
2 krótkie bagietki
sałata
pomidor
ogórek konserwowy
czerwona cebula

Przygotowanie

 
Filety z kurczaka kroimy w kostkę (większą), oprószamy solą i pieprzem.
Mąkę mieszamy z mlekiem, jajkiem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Filety wkładamy do ciasta, dokładnie mieszamy. Smażymy na rumiano z obu stron. Osączamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowych ręczników.
Mango kroimy w kostkę, miksujemy na papkę. Mieszamy z majonezem i tabasco. Wstawiamy do lodówki.
Bagietki kroimy wzdłuż (nie do końca), podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100°C (ok. 10 min).
Do każdej podpieczonej bagietki wkładamy sałatę, piórka czerwonej cebuli, plastry ogórka, plastry pomidora, kawałki kurczaka, polewamy sosem z mango.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz