Składniki
200 g filetu z kurczaka250 ml mleka
100 g mąki
1 jako
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
pieprz, sól
olej słonecznikowy do smażenia
1 średniej wielkości mango
4 łyżki majonezu
kilka kropli tabasco (wg uznania)
2 krótkie bagietki
sałata
pomidor
ogórek konserwowy
czerwona cebula
Przygotowanie
Filety z kurczaka kroimy w kostkę (większą), oprószamy solą
i pieprzem.
Mąkę mieszamy z mlekiem, jajkiem, proszkiem do pieczenia i
szczyptą soli. Filety wkładamy do ciasta, dokładnie mieszamy. Smażymy na
rumiano z obu stron. Osączamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowych
ręczników.
Mango kroimy w kostkę, miksujemy na papkę. Mieszamy z
majonezem i tabasco. Wstawiamy do lodówki.
Bagietki kroimy wzdłuż (nie do końca), podpiekamy w
piekarniku rozgrzanym do temperatury 100°C (ok. 10 min).
Do każdej podpieczonej bagietki wkładamy sałatę, piórka
czerwonej cebuli, plastry ogórka, plastry pomidora, kawałki kurczaka, polewamy sosem
z mango.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz