środa, 3 czerwca 2015

Wołowina z imbirem i warzywami

Wołowina w chińskim wydaniu.

















Składniki

  • 500 g polędwicy wołowej
  • 200 g marchwi
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • 2 dymki
  • 70 g imbiru
  • 100 ml bulionu mięsnego
  • Marynata : 2 łyżki ciemnego miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Przygotowanie

      Marynata : wymieszałem miód, sos sojowy i mąkę.
    Mięso opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na cienkie paski. Zalałem połową marynaty i odstawiłem na ok. 20 minut. Cebulę, marchewkę, i cukinię po obraniu pokroiłem w plasterki. Paprykę oczyściłem z gniazd nasiennych i pokroiłem w paski o długości ok. 3 cm. Dymki obrałem, pokroiłem w paski tej samej długości co papryka. Obrałem imbir obrałem i posiekałem. Zamarynowane mięso obsmażyłem z obu stron na oleju. Osączyłem z tłuszczu na papierowym ręczniku, przełożyłem na talerz.
      Włożyłem na patelnię pokrojone warzywa, na tłuszczu ze smażenia mięsa dusiłem pod przykryciem 10 minut , które zalałem bulionem.
    Zmniejszyłem ogień, dodałem resztę marynaty, gotowałem, mieszając, aż sos zgęstniał.
    Dodałem imbir , dusiłem minutę. Włożyłem mięso, wymieszałem i pozostawiłem na ogniu jeszcze 2 minuty.

2 komentarze:

  1. Bardzo smaczne i aromatyczne danie :-). Pozdrawiam Joanna :-)

    OdpowiedzUsuń