Składniki
6 łyżek oliwy z oliwek400 g cebuli
4 ząbki czosnku
2 młode marchewki
800 g wołowiny
3 l gorącej wody
400 g pomidorów
150 g ryżu
750 g świeżego szpinaku
1 łyżeczka mielonego cynamonu
sól ,pieprz
pęczek natki pietruszki
Przygotowanie
Oliwę rozgrzewamy w garnku ,dodajemy posiekaną cebulę i
czosnek .marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki ,smażymy do zeszklenia.
Pokrojoną w małe kawałki wołowinę dodajemy do cebuli i smażymy jeszcze 10 min. Wlewamy
gorącą wodę i pokrojone pomidory (obrane ze skórki) ,zmniejszamy płomień i
gotujemy 90 min. Następnie wsypujemy ryż ,gotujemy go al dente ,wrzucamy
szpinak i cynamon. Razem gotujemy jeszcze 10 min. Do smaku doprawiamy solą i
pieprzem. Przed podaniem dodajemy posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz