Wołowina w chińskim wydaniu.
Składniki
- 500 g polędwicy wołowej
- 200 g marchwi
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- 2 dymki
- 70 g imbiru
- 100 ml bulionu mięsnego
- Marynata : 2 łyżki ciemnego miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Marynata : wymieszałem miód, sos sojowy i mąkę.
Mięso opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na cienkie paski. Zalałem połową
marynaty i odstawiłem na ok. 20 minut. Cebulę, marchewkę, i cukinię po
obraniu pokroiłem w plasterki. Paprykę oczyściłem z gniazd nasiennych i
pokroiłem w paski o długości ok. 3 cm. Dymki obrałem, pokroiłem w paski
tej samej długości co papryka. Obrałem imbir obrałem i posiekałem.
Zamarynowane mięso obsmażyłem z obu stron na oleju. Osączyłem z tłuszczu
na papierowym ręczniku, przełożyłem na talerz.
Włożyłem na patelnię pokrojone warzywa, na tłuszczu ze smażenia mięsa dusiłem pod przykryciem 10 minut , które zalałem bulionem.
Zmniejszyłem ogień, dodałem resztę marynaty, gotowałem, mieszając, aż sos zgęstniał.
Dodałem imbir , dusiłem minutę. Włożyłem mięso, wymieszałem i pozostawiłem na ogniu jeszcze 2 minuty.
Bardzo smaczne i aromatyczne danie :-). Pozdrawiam Joanna :-)
OdpowiedzUsuńCieszymy się bardzo, że smakowało. Pozdrawiamy ;)
Usuń