środa, 3 czerwca 2015

Cukinie nadziewane

Prosto i smacznie ,tak jak lubimy. Zamiast mięsa mielonego możemy dodać różne warzywa ,np paprykę itp. Każda wersja jest pyszna...cukinia rozpływa się w ustach ,farsz wzbogacony koperkiem i czosnkiem jest niesamowity.










Składniki

4 małe okrągłe cukinie
100 g ryżu
250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki koperku
sól czosnkowa
pieprz

Przygotowanie


Ryż gotujemy na sypko.
Do ryżu dodajemy mięso mielone ,posiekaną cebulę ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,posiekany koperek. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Do smaku doprawiamy solą czosnkową i pieprzem.
Górę cukinii obcinamy. Środek przy pomocy łyżeczki ,wydrążamy. Następnie napełniamy go uprzednio przygotowaną masą mięsno-ryżową ,zakrywamy obciętymi „górami” i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w temperaturze 200°C (bez termoobiegu) przez 50-60 min. (najlepiej sprawdzić wykałaczką ,czy cukinia jest już miękka)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz