Składniki
4 małe okrągłe cukinie100 g ryżu
250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki koperku
sól czosnkowa
pieprz
Przygotowanie
Ryż gotujemy na sypko.
Do ryżu dodajemy mięso mielone ,posiekaną cebulę
,przeciśnięty przez praskę czosnek ,posiekany koperek. Całość wyrabiamy na
jednolitą masę. Do smaku doprawiamy solą czosnkową i pieprzem.
Górę cukinii obcinamy. Środek przy pomocy łyżeczki
,wydrążamy. Następnie napełniamy go uprzednio przygotowaną masą mięsno-ryżową
,zakrywamy obciętymi „górami” i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w
temperaturze 200°C
(bez termoobiegu) przez 50-60 min. (najlepiej sprawdzić wykałaczką ,czy cukinia jest już miękka)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz