wtorek, 2 czerwca 2015

Homar pieczony w maśle z przyprawami

Prosty przepis na wykwintną kolację.
















Składniki

  • 1 homar (ok. 700 g )
  • 100 g masła
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 dymka
  • 1 łyżka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • 1 cytryna : skórka z połowy i i sok
  • czarny pieprz
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire

    Przygotowanie

      Przygotowałem masło : do miękkiego masła dodałem startą skórkę z cytryny ( dokładnie umytej i wyparzonej wcześniej ), koperek drobno pokrojony, natkę pietruszki, dymkę - część zieloną i białą ,zmiażdżony czosnek, sos, sól ( ok. 1/5 łyżeczki ) i pieprz. świeżo zmielony.
    Dokładnie delikatnie wymieszałem.

    Homara rozmroziłem. Położyłem na desce i ostrym nożem rozkroiłem na pół zaczynając od głowy. Połówki homara opłukałem pod bieżącą wodą usuwając niejadalną część żołądkową. Wyjąłem mięso z pancerza. Pancerz dokładnie oczyściłem. Oderwałem szczypce i wyjąłem z nich mięso ( na desce, używając tłuczka do kotletów, którym rozbiłem skorupę ).
    Wyjęte mięso włożyłem ponownie do pancerza, odwracając je.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz