Prosty przepis na wykwintną kolację.
Składniki
- 1 homar (ok. 700 g )
- 100 g masła
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 dymka
- 1 łyżka koperku
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- 1 cytryna : skórka z połowy i i sok
- czarny pieprz
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
Przygotowanie
Przygotowałem masło : do miękkiego masła dodałem startą skórkę z
cytryny ( dokładnie umytej i wyparzonej wcześniej ), koperek drobno
pokrojony, natkę pietruszki, dymkę - część zieloną i białą ,zmiażdżony
czosnek, sos, sól ( ok. 1/5 łyżeczki ) i pieprz. świeżo zmielony.
Dokładnie delikatnie wymieszałem.
Homara rozmroziłem. Położyłem na desce i ostrym nożem rozkroiłem na pół
zaczynając od głowy. Połówki homara opłukałem pod bieżącą wodą usuwając
niejadalną część żołądkową. Wyjąłem mięso z pancerza. Pancerz
dokładnie oczyściłem. Oderwałem szczypce i wyjąłem z nich mięso ( na
desce, używając tłuczka do kotletów, którym rozbiłem skorupę ).
Wyjęte mięso włożyłem ponownie do pancerza, odwracając je.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz