niedziela, 31 maja 2015

Śledzie po wileńsku

Smakoszom śledzia proponujemy sałatkę z pysznej kuchni litewskiej.

















Składniki

  • pół kg płatów śledziowych
  • 4 średnie cebule
  • olej
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • Przyprawy: 5 goździków
  • 2 ziarna pieprzu
  • kawałek gałki muszkatołowej
  • 5 listków laurowych
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki cukru pudru

    Przygotowanie

    Wszystkie przyprawy dokładnie zmiksowałem. Cebulę pokroiłem w piórka i zeszkliłem na oleju. Dodałem koncentrat pomidorowy i przestudziłem. Śledzie ułożyłem na półmisku, posypałem przyprawami. Zostawiłem na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia płaty śledzia pokroiłem na kawałki. Ułożyłem w dwóch warstwach, przykryłem gruba warstwą cebuli z koncentratem. Udekorowałem natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz