Smakoszom śledzia proponujemy sałatkę z pysznej kuchni litewskiej.
Składniki
- pół kg płatów śledziowych
- 4 średnie cebule
- olej
- 1 puszka koncentratu pomidorowego
- Przyprawy: 5 goździków
- 2 ziarna pieprzu
- kawałek gałki muszkatołowej
- 5 listków laurowych
- pół łyżeczki cynamonu
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie
Wszystkie przyprawy dokładnie zmiksowałem. Cebulę pokroiłem w
piórka i zeszkliłem na oleju. Dodałem koncentrat pomidorowy i
przestudziłem. Śledzie ułożyłem na półmisku, posypałem przyprawami.
Zostawiłem na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia płaty śledzia
pokroiłem na kawałki. Ułożyłem w dwóch warstwach, przykryłem gruba
warstwą cebuli z koncentratem. Udekorowałem natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz