sobota, 30 maja 2015

Polędwiczka wieprzowa z sosem grzybowym

Jedno z ulubionych dań naszych gości ;) Dobrze ,że poza sezonem można użyć grilla elektrycznego ;)













Składniki

800 g polędwiczki wieprzowej
sól morska gruboziarnista
pieprz czarny grubo mielony
świeży tymianek
200 g leśnych grzybów 
400 ml śmietanki

Przygotowanie

Polędwiczki myjemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem ,dzielimy na porcje i obtaczamy w mieszance soli ,pieprzu i liści tymianku.
Cebulę siekamy ,szklimy na maśle ,dodajemy pokrojone w paski grzyby ,oprószamy solą. Następnie zalewamy śmietanką ,dusimy na wolnym ogniu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowane polędwiczki grillujemy z każdej strony na ruszcie.
Na talerz wylewamy sos ,na nią kładziemy grillowaną polędwiczkę.
Podajemy z ziemniakami i surówką.


1 komentarz:

  1. Super przepis! Wyprobuje w tym tygodniu:)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń