Składniki
700 g truskawek + 200 do dekoracji1 kg sera z wiaderka
100 g cukru pudru
2 łyżki żelatyny (100 ml gorącej wody)
herbatniki (kilka)
2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie
Truskawki płuczemy ,odrywamy szypułki i razem z cukrem
miksujemy. Do miski wrzucamy ser ,dodajemy zmiksowane truskawki i rozrobioną w
wodzie ,ostudzoną ,żelatynę. Masę dokładnie wyrabiamy.
Na dno tortownicy (26 cm) wysypujemy pokruszone herbatniki ,na nie
wylewamy masę serową. Wierzch dekorujemy połówkami truskawek. Wstawiamy do
lodówki na godzinę.
Galaretki rozpuszczamy w litrze wody ,studzimy i wylewamy na
wierzch ciasta. Wstawiamy ponownie do lodówki ,do całkowitego stężenia.
Klasyk, który zawsze się sprawdza w lenie dni, pysznie :))
OdpowiedzUsuń