sobota, 30 maja 2015

Sernik truskawkowy

Sezon wprawdzie dopiero rozpoczyna się ,ale już teraz warto zrobić sernik na zimno z naszych polskich pól. Pycha :P














Składniki

700 g truskawek + 200 do dekoracji
1 kg sera z wiaderka
100 g cukru pudru
2 łyżki żelatyny (100 ml gorącej wody)
herbatniki (kilka)
2 galaretki truskawkowe

Przygotowanie

 
Truskawki płuczemy ,odrywamy szypułki i razem z cukrem miksujemy. Do miski wrzucamy ser ,dodajemy zmiksowane truskawki i rozrobioną w wodzie ,ostudzoną ,żelatynę. Masę dokładnie wyrabiamy.
Na dno tortownicy (26 cm) wysypujemy pokruszone herbatniki ,na nie wylewamy masę serową. Wierzch dekorujemy połówkami truskawek. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Galaretki rozpuszczamy w litrze wody ,studzimy i wylewamy na wierzch ciasta. Wstawiamy ponownie do lodówki ,do całkowitego stężenia.

1 komentarz:

  1. Klasyk, który zawsze się sprawdza w lenie dni, pysznie :))

    OdpowiedzUsuń