Składniki
700 g młodych ziemniaków1 duża cebula
1 łyżeczka masła
sól ,pieprz
mielony kminek
300 g szynki gotowanej
natka pietruszki
Przygotowanie
Posiekaną cebulę szklimy na maśle ,dodajemy do niej
pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy jeszcze 5 min. Następnie zalewamy gorącą
wodą ,solimy- ok. 1 łyżeczki(na równi z ziemniakami) i gotujemy do miękkości
ziemniaków. Zestawiamy z ognia ,studzimy i miksujemy. Ponownie wstawiamy na
palnik ,zagotowujemy ,do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,mielonym kminkiem. Szynkę
kroimy w paski ,podsmażamy (bez tłuszczu) na patelni. Zupę rozlewamy do talerzy
,dodajemy smażoną szynkę i posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz