sobota, 30 maja 2015

Zupa krem z młodych ziemniaków

Uwielbiamy polskie młode ziemniaczki. Krem jest subtelny zarazem wyrafinowany w smaku.















Składniki

700 g młodych ziemniaków
1 duża cebula
1 łyżeczka masła
sól ,pieprz
mielony kminek
300 g szynki gotowanej
natka pietruszki

Przygotowanie

 
Posiekaną cebulę szklimy na maśle ,dodajemy do niej pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy jeszcze 5 min. Następnie zalewamy gorącą wodą ,solimy- ok. 1 łyżeczki(na równi z ziemniakami) i gotujemy do miękkości ziemniaków. Zestawiamy z ognia ,studzimy i miksujemy. Ponownie wstawiamy na palnik ,zagotowujemy ,do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,mielonym kminkiem. Szynkę kroimy w paski ,podsmażamy (bez tłuszczu) na patelni. Zupę rozlewamy do talerzy ,dodajemy smażoną szynkę i posiekaną natkę pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz