Wielbiciele sałatek ziemniaczanych nie będą zawiedzeni.
Składniki
- 1,2 kg ziemniaków
- 3 cebule
- 500 g kiełbasy szynkowej
- 150 g korniszonów
- 250 g żółtego sera ementalera
- 100 ml octu z białego wina
- 200 ml bulionu warzywnego
- sól
- pieprz biały
- pół łyżeczki cukru
- 5 łyżek oleju
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki prażonej cebulki
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie umyłem, ugotowałem w mundurkach w osolonej wodzie.
Obrałem cebule i pokroiłem w krążki. Kiełbasę i ser pokroiłem w słupki,
a ogórki w cienkie plasterki. W rondelku podgrzałem bulion warzywny .
Ugotowane ziemniaki po odcedzeniu zalałem zimną wodą i obrałem z
łupinek. Pokroiłem w plasterki i polałem gorącym bulionem. Odstawiłem do
przestygnięcia, a potem odsączyłem. Ocet przyprawiłem solą, pieprzem i
cukrem, utarłem z olejem. Do ziemniaków dodałem kiełbasę, cebule, ogórki
i ser, delikatnie wymieszałem. Polałem sosem, odstawiłem na 20 minut.
Posypałem natką i prażoną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz