sobota, 30 maja 2015

Szwajcarska sałatka ziemniaczana

Wielbiciele sałatek ziemniaczanych nie będą zawiedzeni.

















Składniki

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 500 g kiełbasy szynkowej
  • 150 g korniszonów
  • 250 g żółtego sera ementalera
  • 100 ml octu z białego wina
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz biały
  • pół łyżeczki cukru
  • 5 łyżek oleju
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki prażonej cebulki

    Przygotowanie

      Ziemniaki dokładnie umyłem, ugotowałem w mundurkach w osolonej wodzie.
    Obrałem cebule i pokroiłem w krążki. Kiełbasę i ser pokroiłem w słupki, a ogórki w cienkie plasterki. W rondelku podgrzałem bulion warzywny . Ugotowane ziemniaki po odcedzeniu zalałem zimną wodą i obrałem z łupinek. Pokroiłem w plasterki i polałem gorącym bulionem. Odstawiłem do przestygnięcia, a potem odsączyłem. Ocet przyprawiłem solą, pieprzem i cukrem, utarłem z olejem. Do ziemniaków dodałem kiełbasę, cebule, ogórki i ser, delikatnie wymieszałem. Polałem sosem, odstawiłem na 20 minut. Posypałem natką i prażoną cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz