Składniki
500 g szynki wieprzowej500 g cukinii
500 g pomidorów
4 dymki ze szczypiorkiem
1 papryka żółta
3 młode marchewki
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka zielonej pasty curry
700 ml gorącej wody
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól ,pieprz
Przygotowanie
Dymki i czosnek drobno siekamy ,razem z pokrojonym w dużą
kostkę mięsem podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Oprószamy solą i pieprzem
,wlewamy sos sojowy. Następnie dodajemy pokrojone na talarki marchewki ,paprykę
(paski) ,cukinię (kostka) ,pomidory (obrane ze skórki i pokrojone w kostkę)
,smażymy 5 min z pastą curry. Całość zalewamy gorącą wodą ,wrzucamy ziele i
liść laurowy ,gotujemy na wolnym ogniu ok. 50 min. Do smaku doprawiamy solą
oraz pieprzem ,zagęszczamy mąką wymieszaną z zimną wodą-gotujemy jeszcze 5 min
,cały czas mieszając. Na sam koniec do gulaszu wrzucamy posiekany szczypiorek
,mieszamy. Podajemy z kaszą ,ryżem lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz