piątek, 5 czerwca 2015

Gulasz z warzywami

Przepyszna propozycja na połączenie gulaszu z warzywami. Do tego kasza i musowo ogórki kiszone...Pycha!














Składniki

500 g szynki wieprzowej
500 g cukinii
500 g pomidorów
4 dymki ze szczypiorkiem
1 papryka żółta
3 młode marchewki
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka zielonej pasty curry
700 ml gorącej wody
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Dymki i czosnek drobno siekamy ,razem z pokrojonym w dużą kostkę mięsem podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Oprószamy solą i pieprzem ,wlewamy sos sojowy. Następnie dodajemy pokrojone na talarki marchewki ,paprykę (paski) ,cukinię (kostka) ,pomidory (obrane ze skórki i pokrojone w kostkę) ,smażymy 5 min z pastą curry. Całość zalewamy gorącą wodą ,wrzucamy ziele i liść laurowy ,gotujemy na wolnym ogniu ok. 50 min. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem ,zagęszczamy mąką wymieszaną z zimną wodą-gotujemy jeszcze 5 min ,cały czas mieszając. Na sam koniec do gulaszu wrzucamy posiekany szczypiorek ,mieszamy. Podajemy z kaszą ,ryżem lub ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz