Składniki
1 kg pomidorów1 cebula
2 ząbki czosnku
8 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
garść świeżej bazylii
2 łyżki śmietany
cukier
sól ,pieprz
zioła prowansalskie
pieczywo czosnkowe
Przygotowanie
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki ,dusimy je na połowie
oliwy. Przecieramy przez sito.
Na pozostałej oliwie szklimy posiekaną cebulę i czosnek.
Dodajemy przetarte pomidory i szklankę wody ,gotujemy pod przykryciem 15 min. Następnie
zestawiamy z ognia i miksujemy. Przelewamy z powrotem do garnka ,podgrzewamy i
doprawiamy do smaku cukrem ,solą ,pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość
mieszamy z posiekaną bazylią i dwoma łyżkami śmietany. Podajemy ciepłe z
pieczywem czosnkowym.
Wygląda bardzo apetycznie:) i ten piękny kolor :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuń