sobota, 6 czerwca 2015

Kremowa zupa pomidorowa

Rewelacyjna na ciepło i zimno. Smak świeżych pomidorów i posiekanej bazylii ,do tego czosnkowe pieczywo. Nie można się oprzeć ;)













Składniki

1 kg pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
8 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
garść świeżej bazylii
2 łyżki śmietany
cukier
sól ,pieprz
zioła prowansalskie
pieczywo czosnkowe

Przygotowanie

 
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki ,dusimy je na połowie oliwy. Przecieramy przez sito.
Na pozostałej oliwie szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy przetarte pomidory i szklankę wody ,gotujemy pod przykryciem 15 min. Następnie zestawiamy z ognia i miksujemy. Przelewamy z powrotem do garnka ,podgrzewamy i doprawiamy do smaku cukrem ,solą ,pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość mieszamy z posiekaną bazylią i dwoma łyżkami śmietany. Podajemy ciepłe z pieczywem czosnkowym.

2 komentarze: