środa, 6 maja 2015

Yoğurt Çorbası (zupa jogurtowa)

Turecka zupa jogurtowa ,bardzo delikatna w smaku ,z lekką nutą mięty.














Składniki

2 l bulionu wołowego
200 g ryżu
1 łyżka posiekanej mięty
sól
150 g masła
125g mąki
500 ml jogurtu naturalnego
słodka mielona papryka
oliwa z oliwek (z pierwszego tłoczenia)

Przygotowanie


Z bulionu odlewamy 250 ml ,resztę zagotowujemy ,wsypujemy ryż i gotujemy 10 min (od czasu do czasu mieszając). Masło rozpuszczamy w rondelku ,wsypujemy mąkę ,zrumieniamy. Do masła wlewamy wcześniej odlany bulion ,dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy. Całość gotujemy jeszcze 10 min ,do smaku doprawiamy solą. Jogurt wlewamy do wazy i mieszamy z posiekaną miętą. Do jogurtu wlewamy gorącą zupę ,dokładnie mieszamy trzepaczką. Zupę podajemy oprószoną słodką papryką i skropioną oliwą z oliwek.

2 komentarze:

  1. Mam w repertuarze jogurtową zupę na bazie kurczaka, bardzo smaczną, ale wołowej wersji tez bym chętnie spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Równie dobra jak z bulionem drobiowym ;) Pozdrawiamy serdecznie ;)

      Usuń