środa, 6 maja 2015

Zielone szparagi z pomidorami i mozzarellą

Po prostu kochamy szparagi ,więc robimy je na wszystkie możliwe sposoby. A co...jest sezon ,więc trzeba korzystać.















Składniki

  • 1 kg cienkich zielonych szparagów
  • 2 młode cebule ze szczypiorkiem
  • 200 g pieczarek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
  • 3 łyżeczki listków tymianku
  • 500 g małych pomidorów
  • sól morska
  • pieprz
  • 250 g mozzarelli

    Przygotowanie

      Szparagi umyłem i osuszyłem. Od szparagów odciąłem zdrewniałe końce, pokroiłem na kawałki długości 4 cm. Cebulę i pieczarki oczyściłem. Cebulę pokroiłem w krążki, grzyby na plasterki. W garnku podgrzałem 2 łyżki oliwy , dusiłem na małym ogniu szparagi razem z cebulą, pieczarkami, pietruszką i dwoma łyżeczkami tymianku. Pomidory umyłem, pokroiłem w ósemki, dodałem do potrawy. Wszystko posoliłem i popieprzyłem.
    Mozzarellę pokroiłem w kostkę, posoliłem, popieprzyłem, polałem resztą oliwy, posypałem pozostałym tymiankiem. Dodałem do szparagów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz