Składniki
2 l bulionu wołowego200 g ryżu
1 łyżka posiekanej mięty
sól
150 g masła
125g mąki
500 ml jogurtu naturalnego
słodka mielona papryka
oliwa z oliwek (z pierwszego tłoczenia)
Przygotowanie
Z bulionu odlewamy 250 ml ,resztę zagotowujemy ,wsypujemy
ryż i gotujemy 10 min (od czasu do czasu mieszając). Masło rozpuszczamy w
rondelku ,wsypujemy mąkę ,zrumieniamy. Do masła wlewamy wcześniej odlany bulion
,dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy. Całość gotujemy jeszcze 10 min ,do smaku doprawiamy solą. Jogurt
wlewamy do wazy i mieszamy z posiekaną miętą. Do jogurtu wlewamy gorącą zupę ,dokładnie
mieszamy trzepaczką. Zupę podajemy oprószoną słodką papryką i skropioną oliwą z
oliwek.
Mam w repertuarze jogurtową zupę na bazie kurczaka, bardzo smaczną, ale wołowej wersji tez bym chętnie spróbowała.
OdpowiedzUsuńRównie dobra jak z bulionem drobiowym ;) Pozdrawiamy serdecznie ;)
Usuń