wtorek, 5 maja 2015

Habas a la Catalana

Lubimy hiszpańskie smaki. Tym razem chcieliśmy zaproponować Wam danie z bobu. Proste ,a zarazem smaczne jednogarnkowe danie. Bób po katalońsku smakuje rewelacyjnie.











Składniki

łyżka masła
łyżka oliwy z oliwek
100 g surowego wędzonego boczku
200 g kaszanki
1 cebula
4 ząbki czosnku
150 g pomidorów
łyżeczka posiekanej mięty
szczypta pieprzu cayenne
250 ml białego wytrawnego wina
2 kg bobu
sól ,pieprz

Przygotowanie

 

Bób obieramy. Oliwę i masło rozgrzewamy ,wrzucamy pokrojony w kostkę boczek ,pokrojoną w plasterki kaszankę ,posiekaną cebulę oraz czosnek ,pokrojone w kostkę pomidory ,posiekaną miętę ,pieprz cayenne ,zalewamy winem i gotujemy 15 min (do odparowania wina). Następnie dodajemy bób ,doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy na wolnym ogniu 20 min (do miękkości bobu).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz