czwartek, 7 maja 2015

Tarte flambee z serem kozim

Propozycja na szybką smaczną przekąskę z kozim serem. Przepis zaczerpnięty z magazynu Moje Gotowanie.















Składniki

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 dymki bez szczypioru
  • 200 g koziego sera pleśniowego
  • sól morska
  • rukola garstka
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki świeżego rozmarynu
  • Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 125 ml wody
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • Przygotowanie

      Wymieszałem mąkę, olej, wodę i sól. Zagniotłem w gładkie, elastyczne ciasto.
    Na podsypanym mąką blacie uformowałem placek. Posmarowałem go jogurtem, posoliłem.
    Na tak przygotowanym cieście rozłożyłem pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulę i dymki., plastry koziego sera. Posypałem rozmarynem. Zapiekałem około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Po zapieczeniu posypałem rukolą i polałem miodem.

1 komentarz: