Makaron zawsze można przygotować na różne sposoby. Sos z wykorzystaniem
tuńczyka wyszedł bardzo smacznie. Warto spróbować.
Składniki
- 400 g makaronu
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 4 fileciki anchois
- pół szklanki białego wina półsłodkiego
- 3 dojrzałe malinowe pomidory
- 150 g tuńczyka w oleju
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 1 łyżeczka świeżego oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie
W rondelku podsmażyłem na połowie oliwy obrane ząbki czosnku, po
chwili dodajemy posiekane anchois i smażyłem ok. 4 minuty, cały czas
mieszając. Wlałem wino, zagotowałem, a kiedy wyparowało, wyjąłem
czosnek, dodałem obrane ze skóry, rozdrobnione pomidory, resztę oliwy,
sól do smaku. Dusiłem pod przykryciem 15 minut. Pod koniec gotowania
dodałem rozdrobnionego tuńczyka, zioła i doprawiłem świeżo zmielonym
pieprzem.
Makaron ugotowałem szerokim garnku. Wrzuciłem do wrzącej wody i
gotowałem ok. 9 minut, odcedziłem, przełożyłem do ogrzanej miski,
polałem sosem, wymieszałem. Podałem w głębokich talerzach.
Wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuń