piątek, 8 maja 2015

Makaron castellane z tuńczykiem

Makaron zawsze można przygotować na różne sposoby. Sos z wykorzystaniem tuńczyka wyszedł bardzo smacznie. Warto spróbować.














Składniki

  • 400 g makaronu
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 fileciki anchois
  • pół szklanki białego wina półsłodkiego
  • 3 dojrzałe malinowe pomidory
  • 150 g tuńczyka w oleju
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka świeżego oregano
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

      W rondelku podsmażyłem na połowie oliwy obrane ząbki czosnku, po chwili dodajemy posiekane anchois i smażyłem ok. 4 minuty, cały czas mieszając. Wlałem wino, zagotowałem, a kiedy wyparowało, wyjąłem czosnek, dodałem obrane ze skóry, rozdrobnione pomidory, resztę oliwy, sól do smaku. Dusiłem pod przykryciem 15 minut. Pod koniec gotowania dodałem rozdrobnionego tuńczyka, zioła i doprawiłem świeżo zmielonym pieprzem.
    Makaron ugotowałem szerokim garnku. Wrzuciłem do wrzącej wody i gotowałem ok. 9 minut, odcedziłem, przełożyłem do ogrzanej miski, polałem sosem, wymieszałem. Podałem w głębokich talerzach.

1 komentarz: