czwartek, 7 maja 2015

Pollo ai semi di finocchio (kurczak z koprem)

Anyżowy aromat "włoskiego" kurczaka.
















Składniki

1 kurczak (do 1,5 kg)
100 g boczku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka szałwii
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka natki pietruszki
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
10 łyżek oliwy z oliwek
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Kurczaka płuczemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem.
Boczek kroimy w drobną kostkę ,dodajemy posiekane zioła ,nasiona kopru ,sól i pieprz mieszamy. Przygotowanym farszem nadziewamy kurczaka. Otwór zaszywamy. Brytfankę polewamy połową oliwy ,kładziemy na nią kurczaka i polewamy go pozostałą oliwą. Pieczemy go w temperaturze 200°C ,przez około godzinę. Podajemy pokrojonego z surówką.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza