Kuchnia z Karaibów. Orzeźwiająca sałatka owocowa z rumowym dressingiem.
Składniki
- Sos:
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1/2 szklanki ciemnego rumu
- 6-8 gwiazdek anyżu
- sok z limonki do smaku
- Owoce :
- ulubione owoce egzotyczne oczyszczone i pokrojone w kawałki
- u mnie ananas , banan,kiwi,pomarańcza,mango,liczi
- im więcej rodzajów tym lepiej, np. papaja, gujawa,karambola
Przygotowanie
Sos rumowy : w małym rondelku wymieszałem wodę z cukrem i rumem (
pozostawiłem łyżkę rumu ), dodałem gwiazdki anyżu. Podgrzewałem na
małym ogniu bez pokrywki około 15 minut. Sos zdjąłem z ognia, dodałem
resztę rumu i sok z limonki, przecedziłem przez gęste sitko.
Przygotowane owoce włożyłem do miski, polałem sosem rumowym, przykryłem i
wstawiłem na godzinę do lodówki.
jaka kolorowa! aż zatęskniłam za latem:)
OdpowiedzUsuń