Hindusi znają go pod nazwą LASSI. Nie dodają do niego lodów, tylko
jogurt, czasami jeszcze pełne mleko. LASSI doskonale orzeźwia i gasi
pragnienie. Oprócz owocowego, popularne jest także LASSI słone, z samego
jogurtu przyprawionego solą.
Składniki
- 1/4 szklanki zmiksowanego miąższu mango
- 1/2 szklanki pełnego mleka
- 1/4 szklanki lodów waniliowych
- szczypta kardamonu
Przygotowanie
Mleko, lody i mango zmiksowałem na jednolitą masę ( najlepiej w
Benderze ). Przyprawiłem do smaku kardamonem, zmiksowałem jeszcze raz
kilka sekund. Gotowy shake wstawiłem do zamrażalnika, a gdy zgęstniał,
wyjąłem i podałem udekorowany cząstkami mango (można posypać np.
płatkami migdałowymi).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz