Uwielbiamy krewetki ,w wersji z chow mein w asyście zmielonych nasion
kopru włoskiego ,szalotki i masła ,smakuje wybornie. Sos pikantny nadaje
potrawie charakteru.
Składniki
- 150 g makaronu chow mein
- 400 g mrożonych krewetek
- 1 szalotka
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 100 ml sosu słodko pikantnego
- natka pietruszki
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Krewetki rozmrażamy polewając ciepłą wodą ,osuszamy. Makaron
przygotowujemy według przepisu ,płuczemy i odsączamy. Szalotkę kroimy w
plasterki ,podsmażamy na rozgrzanym maśle ,dodajemy krewetki
,przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zmielone nasiona kopru. Smażymy
aż krewetki będą rumiane. Do krewetek wrzucamy makaron oraz sos i
podgrzewamy ciągle mieszając. Do smaku doprawiamy solą i zmielonym
pieprzem. Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną natką.
Oj jadłabym ;)
OdpowiedzUsuń