poniedziałek, 9 lutego 2015

Sałatka owocowa z sosem rumowym

Kuchnia z Karaibów. Orzeźwiająca sałatka owocowa z rumowym dressingiem.














 

Składniki

  • Sos: 
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1/2 szklanki ciemnego rumu
  • 6-8 gwiazdek anyżu
  • sok z limonki do smaku
  • Owoce :
  • ulubione owoce egzotyczne oczyszczone i pokrojone w kawałki
  • u mnie ananas , banan,kiwi,pomarańcza,mango,liczi
  • im więcej rodzajów tym lepiej, np. papaja, gujawa,karambola

    Przygotowanie

    Sos rumowy : w małym rondelku wymieszałem wodę z cukrem i rumem ( pozostawiłem łyżkę rumu ), dodałem gwiazdki anyżu. Podgrzewałem na małym ogniu bez pokrywki około 15 minut. Sos zdjąłem z ognia, dodałem resztę rumu i sok z limonki, przecedziłem przez gęste sitko. Przygotowane owoce włożyłem do miski, polałem sosem rumowym, przykryłem i wstawiłem na godzinę do lodówki.

1 komentarz: