środa, 28 stycznia 2015

Rolada z ciasta francuskiego z kurczakiem i pieczarkami

Przepis otrzymaliśmy od Bogusi K. Bardzo smaczna rolada ,prosta i szybka w przygotowaniu. Filet z kurczaka jest bardzo soczysty. Rewelacyjnym uzupełnieniem jest sos czosnkowy wymieszany z suszonymi ziołami.










Składniki

 
ciasto francuskie
400 g filetu z kurczaka
400 g pieczarek
2 cebule
200 g sera żółtego
przyprawa do kurczaka
jajko
łyżka masła
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Cebule kroimy w kostkę.

Pieczarki kroimy na plasterki. Razem z cebulą dusimy na łyżce masła. Odparowujemy z nadmiaru płynu ,doprawiamy solą i pieprzem.


Filet z kurczaka cienko kroimy na plastry.


Ciasto rozwijamy ,oprószmy przyprawą do kurczaka ,układamy mięso na całej długości (zostawiamy 2 cm wolnego miejsca przy krótszym boku ciasta). Kurczaka posypujemy przyprawą do kurczaka.


Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.


Połową ilości sera posypujemy mięso.


Na ser wykładamy podsmażone pieczarki.


Na pieczarki wysypujemy resztę sera.

Zwijamy roladę (od krótkiego boku) i przekładamy do keksówki.


Roladę smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 40 min w temperaturze 180°C. Podajemy z sosem czosnkowym.


2 komentarze: