Jedno z wielu dań kuchni śródziemnomorskiej ,które nigdy nam się nie przeje. Kuchnia włoska zachwyca bogactwem smaków warzyw i oliwy. Wyśmienita mieszanka selera ,parmezanu ,oliwy ,czosnku oraz suszonych pomidorów ,zachwyci nie tylko wegetarian. Polecamy na lekki obiad bądź kolację.
Składniki
- 250 g makaronu tagliatelle
- 4-5 łodyg selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- kilka suszonych pomidorów
- 5 łyżek startego parmezanu
- 100 ml oliwy z oliwek
- garść liści selera naciowego
- garść natki pietruszki
- sól ziołowa
- pieprz
Przygotowanie
-
Seler kroimy w plasterki i razem z oliwą ,startym parmezanem
,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pomidorami blendujemy na pastę (niezbyt
drobno) ,do smaku doprawiamy solą ziołową i pieprzem.
Makaron gotujemy al dente ,odcedzamy (pozostawiamy trochę
wody z gotowania makaronu ,ok. 50 ml). W garnku mieszamy pesto i makaron
(podgrzewamy ,cały czas mieszając) ,dodajemy posiekane liście selera i natki
pietruszki ,ponownie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz