wtorek, 27 stycznia 2015

Tagliatelle z selerowym pesto

Jedno z wielu dań kuchni śródziemnomorskiej ,które nigdy nam się nie przeje. Kuchnia włoska zachwyca bogactwem smaków warzyw i oliwy. Wyśmienita mieszanka selera ,parmezanu ,oliwy ,czosnku oraz suszonych pomidorów ,zachwyci nie tylko wegetarian. Polecamy na lekki obiad bądź kolację.









Składniki

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 4-5 łodyg selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka suszonych pomidorów
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • garść liści selera naciowego
  • garść natki pietruszki
  • sól ziołowa
  • pieprz

    Przygotowanie


  • Seler kroimy w plasterki i razem z oliwą ,startym parmezanem ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pomidorami blendujemy na pastę (niezbyt drobno) ,do smaku doprawiamy solą ziołową i pieprzem.
    Makaron gotujemy al dente ,odcedzamy (pozostawiamy trochę wody z gotowania makaronu ,ok. 50 ml). W garnku mieszamy pesto i makaron (podgrzewamy ,cały czas mieszając) ,dodajemy posiekane liście selera i natki pietruszki ,ponownie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz