Danie kuchni japońskiej ,choć początek swój miało w Portugalii. Do smażenia używamy warzyw oraz owoców morza. Tempura tendon podawana jest na ryżu ,choć można Tempurę podawać samą z dodatkiem sosów. Ważne jest ,by olej był mocno rozgrzany ,a ciasto mocno schłodzone.
Składniki
- Ciasto:
- szklanka mąki pszennej
- szklanka zimnej wody
- żółtko jajka
- kilka kostek lodu
- sól ,pieprz
- Do smażenia użyliśmy:
- brokuł
- krewetki black tiger
- Dodatkowo:
- olej do głębokiego smażenia
- sos słodko-kwaśny
Przygotowanie
-
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Krewetki płuczemy i
osuszamy papierowym ręcznikiem.
Mąkę ,wodę ,sól ,pieprz i żółtko mieszamy ,dodajemy kilka
kostek lodu (by panierka była bardziej chrupiąca). Olej rozgrzewamy. Brokuł i
krewetki zanurzamy w cieście ,nadmiar ciasta usuwamy i wrzucamy na gorący olej.
Smażymy krótko 4-5 min. Podajemy z ryżem i sosem słodko-kwaśnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz