piątek, 30 stycznia 2015

Tempura tendon

Danie kuchni japońskiej ,choć początek swój miało w Portugalii. Do smażenia używamy warzyw oraz owoców morza. Tempura tendon podawana jest na ryżu ,choć można Tempurę podawać samą z dodatkiem sosów. Ważne jest ,by olej był mocno rozgrzany ,a ciasto mocno schłodzone.











Składniki

  • Ciasto:
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka zimnej wody
  • żółtko jajka
  • kilka kostek lodu
  • sól ,pieprz
  • Do smażenia użyliśmy:
  • brokuł
  • krewetki black tiger
  • Dodatkowo:
  • olej do głębokiego smażenia
  • sos słodko-kwaśny

    Przygotowanie

     
  • Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Krewetki płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Mąkę ,wodę ,sól ,pieprz i żółtko mieszamy ,dodajemy kilka kostek lodu (by panierka była bardziej chrupiąca). Olej rozgrzewamy. Brokuł i krewetki zanurzamy w cieście ,nadmiar ciasta usuwamy i wrzucamy na gorący olej. Smażymy krótko 4-5 min. Podajemy z ryżem i sosem słodko-kwaśnym. 


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza