niedziela, 25 stycznia 2015

Naleśnikowa zapiekanka

Tak przygotowane naleśniki bardzo przypominają omlet, a nadzienie mięsne wzbogacone suszonymi pomidorami okazało się pyszne.















Składniki


  • 4 jajka
  • sól
  • 400 ml mleka
  • 2 małe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek masła
  • 500 g mięsa mielonego z karkówki
  • 100 ml pasty pomidorowej
  • posiekana natka pietruszki
  • suszona bazylia
  • 100 g startego sera Gouda
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • 150 g mąki

    Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obrałem , drobno posiekałem. Rozgrzałem na patelni 1 łyżkę masła, dodałem cebulę i czosnek i usmażyłem na złotożółty kolor.
    Jajka roztrzepałem widelcem z odrobina soli i mlekiem. Energicznie mieszałem, dodałem stopniowo mąkę , aż uzyskałem gładką masę. Odstawiłem  na 10 minut.
     Dodałem mięso i usmażyłem , stale rozdrabniając mięso widelcem, aby nie tworzyły się grudki. Pod koniec smażenia dodałem pokrojone suszone pomidory w oliwie.
    Dodałem przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, bazylię i pieprz. Dusiłem kilka minut.
     Na patelni rozgrzałem 1 łyżkę masła ,każdorazowo na naleśnik . Usmażyłem 4 naleśniki.
    Każdy z nich posmarowałem masą mięsną i zwinąłem w rulon.
     Resztą masła wysmarowałem żaroodporną foremkę, ułożyłem w niej naleśniki , posypałem obficie startym serem, wstawiłem na ok. 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C. Zapieczone naleśniki posypałem natką pietruszki.
     Podajemy na ciepło , bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.
     Smacznego.

1 komentarz: