Składniki
szklanka drobnej tapioki
500 ml herbaty (zwykłej)
100 g cukru z kory brzozy (ksylitol)
sok z 1/2 cytryny
Mus cytrynowy:
1,5 łyżeczki żelatyny
50 ml wrzącej wody
sok z 1/2 cytryny
50 g ksylitolu
białko z 1 jajka
Przygotowanie
Tapiokę zalewamy herbatą i odstawiamy na godzinę. Następnie
gotujemy do momentu ,kiedy kulki zaczną być szkliste. Dodajemy sok z ½ cytryny ,100 g cukru brzozowego
,dokładnie mieszamy i porcjujemy do pucharków. Wstawiamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku ,dokładnie rozpuszczamy i
mieszamy z sokiem z ½ cytryny. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę ,po trochu
dodając 50 g
cukru z brzozy. Ubite białka dodajemy do rozpuszczonej żelatyny ,dokładnie
mieszamy i wylewamy na uprzednio przygotowaną i rozlaną w pucharkach tapiokę.
Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Świetnie wygląda ten bąbelkowy deser :)
OdpowiedzUsuń