niedziela, 25 stycznia 2015

Herbaciany deser z tapioki z cytrynowym musem

Deser w sumie powstał przez przypadek. Uwielbiamy herbatę z cytryną i cukrem. Tutaj użyliśmy zdrowego cukru z kory brzozy (ksylitol) ,szczególnie proponujemy ten deser diabetykom. No i oczywiście ten mus cytrynowy...po prostu pycha.










Składniki


szklanka drobnej tapioki
500 ml herbaty (zwykłej)
100 g cukru z kory brzozy (ksylitol)
sok z 1/2 cytryny
Mus cytrynowy:
1,5 łyżeczki żelatyny
50 ml wrzącej wody
sok z 1/2 cytryny
50 g ksylitolu
białko z 1 jajka

Przygotowanie

 
Tapiokę zalewamy herbatą i odstawiamy na godzinę. Następnie gotujemy do momentu ,kiedy kulki zaczną być szkliste. Dodajemy sok z ½ cytryny ,100 g cukru brzozowego ,dokładnie mieszamy i porcjujemy do pucharków. Wstawiamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku ,dokładnie rozpuszczamy i mieszamy z sokiem z ½ cytryny. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę ,po trochu dodając 50 g cukru z brzozy. Ubite białka dodajemy do rozpuszczonej żelatyny ,dokładnie mieszamy i wylewamy na uprzednio przygotowaną i rozlaną w pucharkach tapiokę. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

1 komentarz: